Πέρα από τις βασικές ασφαλιστικές καλύψεις που αφορούν τις αστική μας ευθύνη, και τις οποίες πρέπει να έχουν όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα βάσει νόμου, υπάρχει και ένα πλήθος ασφαλιστικών καλύψεων που μπορούμε να προσθέσουμε στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό μας. Μια αρκετά διαδεδομένη και χρήσιμη κάλυψη, είναι και η κάλυψη για κλοπή. Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο σχετικά με την κλοπή στην ασφάλεια αυτοκινήτου.

Αρχικά, πρέπει να σκεφτούμε πότε μας είναι πραγματικά χρήσιμη η κάλυψη για κλοπή. Όταν ψάχνουμε ασφάλεια αυτοκινήτου, και προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα συμβόλαιο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας αλλά και στο βαλάντιο μας, πρέπει να επιλέγουμε προσεκτικά τις καλύψεις που θα προσθέσουμε. Η ασφαλιστική κάλυψη για κλοπή λοιπόν συνίσταται, σε γενικές γραμμές, στα καινούρια αυτοκίνητα και όχι στα παλαιότερα. Οι λόγοι είναι προφανείς : ένα καινούριο αυτοκίνητο είναι δελεαστικότερος στόχος για τους κλέφτες από ένα παλαιότερο, άρα κινδυνεύει περισσότερο, και φυσικά η οικονομική μας ζημία θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την απώλεια ενός καινούριου οχήματος, παρά από την αντίστοιχη ενός παλιού αυτοκινήτου.

Μεγάλη σημασία για το κόστος των ασφαλίστρων μας, αλλά και για το ποσό με το οποίο θα αποζημιωθούμε σε περίπτωση κλοπής έχει το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο. Όταν η ασφάλεια αυτοκινήτου μας περιλαμβάνει κάλυψη για κλοπή, το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο που έχουμε επιλέξει καθορίζει ουσιαστικά το πού θα κυμανθεί η αποζημείωσηή μας σε περίπτωση κλοπής του οχήματός μας. Φυσικά, το κεφάλαιο αυτό δεν ορίζεται αυθαίρετα, αλλά συνάδει με την πραγματική εμπορική αξία του οχήματός μας. Πρέπει λοιπόν να επιλέγουμε προσεκτικά το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο μας, σε συνεργασία φυσικά με τον ασφαλιστή μας, προκειμένου να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να μην ανεβάζει τα ασφάλιστρα στα ουράνια χωρίς λόγο. Επίσης, επειδή η αξία του αυτοκινήτου μας δεν είναι σταθερή, αλλά όπως είναι λογικό μειώνεται χρόνο με το χρόνο, ο ασφαλιστής μας οφείλει να είναι ενημερωμένος και να μειώνει προοδευτικά το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο στην ασφάλειά μας.

Ένα ακόμα «ακανθώδες» ζήτημα που συναντάμε στην ασφάλεια αυτοκινήτου που περιλαμβάνει κάλυψη για κλοπή, είναι και η περίφημη «μερική κλοπή». Όταν στην «ολική κλοπή» εννοούμε την πλήρη απώλεια αυτοκινήτου μας, στην μερική κλοπή η απώλεια αφορά τμήματα του οχήματος και όχι ολόκληρο το αυτοκίνητο. Προσοχή όμως: για να αποζημιωθούμε για την ενδεχόμενη κλοπή κάποιων μερών του αυτοκινήτου μας, αυτά θα πρέπει να βρίσκονται σε αιτιώδη σχέση με την κίνηση του αυτοκινήτου! Με λίγα λόγια, θα αποζημιωθούμε αν κάποιος μας κλέψει τους καθρέφτες ή τις ζάντες μας, αλλά όχι αν κάποιος μας κλέψει το ραδιοκασετόφωνο. Υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρίες που προσφέρουν σχετικές καλύψεις, αλλά θα πρέπει να συζητήσουμε εξονυχιστικά το θέμα με το ασφαλιστικό μας γραφείο, πριν προχωρήσουμε στην ασφάλιση του αυτοκινήτου μας.

Αν λοιπόν έχουμε την κάλυψη για κλοπή, και βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να ξυπνήσουμε ένα πρωί διαπιστώνοντας ότι το αυτοκίνητό μας έχει κάνει φτερά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε την Αστυνομία για το γεγονός, ώστε να καταγραφεί στα σχετικά δελτία και αρχεία του αρμόδιου αστυνομικού τμήματος. Κατόπιν, ενημερώνουμε το ασφαλιστικό μας γραφείο, το οποίο με τη σειρά του μεταβιβάζει το αίτημά μας στην ασφαλιστική μας εταιρεία. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ένα διάστημα αναμονής για την αποζημείωσή μας, που κυμαίνεται από έναν έως τρεις μήνες. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος, θα αποζημειώθουμε από την ασφαλιστική μας, με την προϋπόθεση βέβαια να μην έχει εντοπιστεί το αυτοκίνητό μας στο διάστημα αυτό. Αξίζει να ξέρουμε ότι πολλές εταιρίες προσφέρουν αυτοκίνητο αντικατάστασης για αυτό το διάστημα, οπότε καλό είναι να ρωτήσουμε τον ασφαλιστικό μας πράκτορα αν αυτό περιλαμβάνεται στην ασφάλεια αυτοκινήτου μας.