Γεμίσαμε βενζίνη, πακετάραμε τα πράγματα μας, έχουμε ασφάλεια αυτοκινήτου... είμαστε έτοιμοι για ταξίδι στο εξωτερικό; Όχι ακριβώς! Πριν ξεκινήσουμε την εκδρομή μας, και για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, είναι απαραίτητο να προμηθευτούμε την περιβόητη «πράσινη κάρτα».

Η πράσινη κάρτα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα διεθνώς αναγνωρισμένο έγγραφο, με το οποίο η ασφάλεια αυτοκινήτου που έχουμε αποκτά νομική ισχύ στις χώρες τις οποίες πρόκειται να ταξιδέψουμε. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η πράσινη κάρτα εκδίδεται εύκολα και γρήγορα με ένα έγκαιρο τηλεφώνημα στην ασφαλιστική μας εταιρεία ή στο ασφαλιστικό γραφείο με το οποίο συνεργαζόμαστε.

Αν και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου η ασφάλεια αυτοκινήτου που έχουμε αγοράσει θεωρείται αυτοδίκαια έγκυρη, αρκεί να αναφέρει τα απαραίτητα στοιχεία και με λατινικούς χαρακτήρες εκτός από ελληνικούς, η προμήθεια πράσινης κάρτας θα μας  γλιτώσει σίγουρα από ενδεχόμενη ταλαιπωρία σε περίπτωση εμπλοκής μας σε ατύχημα, καθώς και από τη δυσπιστία δύστροπων συνοριοφυλάκων, για αυτό καλό θα ήταν να την προμηθευόμαστε έγκαιρα, ακόμα και αν σκοπεύουμε να κινηθούμε μόνο εντός των ορίων του Ε.Ο.Χ.

Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι καθώς ταξιδεύουμε στο εξωτερικό εφοδιασμένοι με την πράσινη κάρτα μας, ισχύουν μόνο οι καλύψεις αστικής ευθύνης που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό μας. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε συνάψει ασφάλεια αυτοκινήτου με επιπλέον καλύψεις, όπως για παράδειγμα κάλυψη για θραύση κρυστάλλων ή κλοπή, αυτές παύουν να ισχύουν με το που διασχίσουμε τα σύνορα. Αν επιθυμούμε την συνέχιση της ισχύος κάποιας ασφαλιστικής κάλυψης και εκτός συνόρων, καλό θα είναι να συννενοηθούμε με τον ασφαλιστή μας, καθώς υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που προσφέρουν επέκταση των ασφαλιστικών μας καλύψεων στο εξωτερικό, είτε δωρεάν είτε με κάποια επιπλέον χρέωση.

Αν συνηθίζουμε να ταξιδεύουμε στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους, ή αν συνηθίζουμε να επισκεπτόμαστε συγκεκριμένα κράτη, καλό θα ήταν να το αναφέρουμε στον ασφαλιστή μας όταν συζητάμε τις διάφορες προσφορές που μας προτείνει για ασφάλεια αυτοκινήτου. Μερικές εταιρείες μπορεί να προσφέρουν χαμηλά ασφάλιστρα, αλλά να χρεώνουν ακριβά την έκδοση πράσινης κάρτας, ενώ κάποιες άλλες να την συμπεριλαμβάνουν στις δωρεάν παροχές τους. Έτσι, το συνολικό ετήσιο ασφαλιστικό κόστος των ασφαλίστρων για το όχημά μας μπορεί να μειώνεται, αν ταξιδεύουμε συχνά οδικώς στο εξωτερικό, ακόμα και αν μια εταιρεία φαίνεται αρχικά να έχει ακριβότερα ασφάλιστρα.